петък, 3 ноември 2017 г.

На какво трябва да обърнете внимание, когато купувате нов акумулатор

петък, 3 ноември 2017 г.   Тагове: , , ,

Добра гаранция

Повечето марки предлагат най-малко тригодишна гаранция за подмяна. Някои дори предлагат и по-дълги гаранции, или пропорционално възстановяване, ако батерията се изтощи в рамките на определен период от време след изтичането на гаранцията за подмяна.

Добър резервен капацитет

Това е вградената течност в самия акумулатор, която позволява на батерията да продължи да работи, когато колата е изключена, например ако забравите светлините си пуснати за дълго време. Сайтът ConsumerReports.org пък извършва различни тестове, като купува десетки батерии и ги изтощава напълно; неговият рейтинг е най-добрият източник за информация на различните марки и модели акумулатори.

Стартерен ток на студено (CCA)

Стартерният ток на студено показва, колко енергия има в батерията при много ниски температури. Колкото по-висока е стойността на CCA, толкова по-лесно ще ви бъде да запалите колата си при ниски температури. Въпреки това, при професионални тестове, високи нива на CCA невинаги значи задължително по-високи резултати.

Дълъг живот

Добрата батерия трябва да може да издържи много повече от предвидената тригодишна гаранция. Прочетете предварително отзивите от акумулатора, който искате да закупите, за да разберете кои батерии са склонни да издържат най-дълго; някои шофьори дори казват, че батериите им са издържали почти 10 години!

Възможност за "Без поддръжка"

"Без поддръжка" означава, че няма да се налага да зареждате батерията с дестилирана вода. Някои акумулатори са напълно запечатани – при тях изобщо такава опция не е възможна и няма да можете да ги отворите.

Дръжка за пренасяне

Средно акумулаторната батерия тежи 40 килограма, така че дръжката за носене ще се окаже изключително полезна опция.Преди покупка – първо си отговорете на следните въпроси.


От какъв размер батерия имате нужда?

Акумулаторите са с различни размери, наречени "групи". Можете да намерите какъв размер да купите, като проверите сегашната ви батерия, или като направите справка в наръчника на собственика на колата. Повечето специализирани магазини могат също да ви уведомяват за размера, от който се нуждаете, като използват марката и модела на автомобила ви. Има онлайн инструменти, които твърдят, че правят същото, но реалността показва, че те невинаги са точни.

Живеете ли в горещ, или в студен климат?

Изберете акумулатор за колата си спрямо отговора на този въпрос. Батериите за по-топли климатични условия, често са обозначени с буквата "S". Te са предназначени да издържат на изключително високи температури. Батериите за студени атмосферни условия, обозначени с "N", имат по-висока стойност CCA.

Имате ли нужда от високоефективна батерия?

Оловните акумулаторни батерии са все още най-често срещаният тип. Въпреки това, все по-голям брой нови автомобили вече ползват по-усъвършенствани AGM акумулатори, които са по-ефективни и енергоспестяващи от стандартните.

Карате ли off-road?
Някои батерии имат крехки пластини, които могат да се износят, или да се спукат при тежки, продължителни вибрации. Други, като батериите Optima, имат здрави бобини, които се справят по-добре с постоянните вибрации. Също така батериите, Optima са напълно затворени и запечатани.

Искате ли някой да постави акумулатора ви вместо вас?

Ако не можете да поставите сами купеният от вас акумулатор, не се притеснявайте. Автомагазините, повечето вериги за авточасти и някои други магазини ще поставят батерията ви безплатно, ако я купите от тях.

Изберете нов акумулатор

Подобно на всички батерии, те губят част от своите качества, докато седят на рафта, без да се използват по предназначение. Погледнете датата на акумулатора и се уверете, че батерията е на не повече от шест месеца. Понякога датата е написана като код, представящ месеца (например "А" за януари) и число за годината (например "6" за 2016 г.).

Носете старата си батерия

Когато купувате нова батерия за автомобили, повечето магазини за акумулатори като Veber.bg ще вземат стария ви за рециклиране. Дори в много държави ще трябва да платите такса от 5 до 20 долара, известна като "основна такса", ако не донесете стара батерия, която да се рециклира, когато купувате новата си (или в рамките на определено време след продажбата).


0 comments:

Всички статии са защитени от

Абонирайте се за новите статии

Спокойно, няма да предоставим имейла ви на никого
RSS
Copyright © 2013-2017 Jitkam