понеделник, 16 октомври 2017 г.

Видове и приложения на течните горива

понеделник, 16 октомври 2017 г.   Тагове: , ,

Без гориво цивилизацията каквато я познаваме днес, не би могла да достигне своето високо развитие. Всъщност дали си даваме сметка, че течните горива намират толкова много съществени приложения, които приемаме за даденост, включително управлението на автомобилите – лични или градски транспорт, индустриалните машини, отоплението по домовете и често за приготвяне на храна.

Има няколко вида течни горива, като всяко от тях има своите собствени свойства и предимства. Когато става дума за избор на дистрибутор на горива, трябва да изберете този, който ще отделя време, за да обсъди с вас, кое от гориво е най-подходящи за вашите изисквания. Дистрибуторите на течни горива като Дизелор предлагат не само широка гама от горива, но и горивни добавки, но преди да говорим за добавките първо нека разгледаме видовете горива и техните предимства.


Дизел

Всички сме добре запознати с дизеловото гориво. Дизеловите двигатели са били използвани в много модели автомобили още от 1930 година. Макар този вид гориво да не е било толкова популярно и предпочитани от автомобилните двигатели до 1960 година, днес този вид гориво е получило своето признание за горивна ефективност и намаляване на емисиите на CO2 в сравнение с бензина.

Днес дизела е най-използвания вид течно гориво в транспортните средства, включително товарните автомобили, автобуси и съвременни влакове. Тракторите и другите тежки машини обикновено работят с дизелови двигатели, но може би сте чували, че той се нарича „червен дизел“.
Той не се различава по отношение на химическата структура спрямо обикновения дизел. Добавена му е червена боя, за да се различава от конвенционалния дизел, тъй като е строго предназначен само за превозни средства в селскостопанския сектор. Това се дължи на по-ниския акциз и от там цени спрямо нормалния дизел.

Дизеловото гориво може да бъде произведено от различни източници. Сред тях са петрол, природен газ, биогаз и животински мазнини. Петролният дизел се счита за най-разпространения тип течно гориво, което се произвежда от суров нефт.

Бензин

Това е другия вид течни горива, които биват масово използвани. Подобно на дизела, бензина се получава от нефт, но процесът на рафиниране при двата вида горива се различава. Бензиновото гориво е с по-малка плътност от дизеловото и е малко по-трудно да се усъвършенства. Въпреки, че дизела е по-лесен за пречистване, той съдържа много повече замърсители, отколкото бензина, който трябва да бъде извлечен, преди да може да се използва.

Този вид течно гориво масово се използва от автомобили, както и при моторизирано оборудване като верижни триони и косачки за косене на трева. Тук е важно да отбележим, че бензина има повече „експлозивни“ свойства от дизела и е много по-лесно запалим.

Керосин

Керосин, парафин или битово отоплително масло, както и да го наречете няма да сгрешите. Той има широк спектър на приложения вариращи от задвижване на ракетни двигатели до отопление на домове.
Освен това керосина се използва и в развлекателната индустрия от различни танцьори и клоуни, заради по-ниската температура на пламъка особено при изгаряне на свободен въздух.

Втечнен нефтен газ (LPG)

Втечнения газ, известен също като бутан или пропан се използва като гориво в оборудването за готвене и уредите за битово отопление.
Вероятно сте забелязали цветните газови бутилки на бензиностанциите, които са предварително притеглени в различни килограми. В тях се съхранява течната газ. В някой села газта се използва като алтернатива на електрическото отопление.

Метан

Сгъстен природен газ или метан, е гориво, което се съхранява под високо налягане. Той може да се използва като заместител на газта, дизела и бензина. Макар че всъщност метана не е течност, той се съхранява и в газова форма. Освен това метана е по-безопасен от другите горива, защото е по-лек от въздуха и в случай на изтичане той бързо се разсейва.
Все повече автомобили започват да използват метана, защото е и по-евтин от течните горива.

Горивни добавки

Те могат да удължат продължителността на живота на течните горива, както и да увеличат производителността на уредите, които се използват за захранване на горивото. Добавките за гориво действат като смазващо вещество и помагат за разрушаване на утайките, които често се намират в резервоарите за съхранение на горива.
Има много различни видове горивни добавки, всяка с различна цел.. Те могат да се използват и в автомобилите, за да се увеличи живота на двигателите. Освен това те могат да помогнат за намаляването на емисиите, отделяни от автомобилните двигатели.

Всички статии са защитени от

Абонирайте се за новите статии

Спокойно, няма да предоставим имейла ви на никого
RSS
Copyright © 2013-2017 Jitkam